Paradise Island Izleti

Egipat, korisno Informacije

Egipat, zemlja bogate i drevne civilizacije, predstavlja jedno od najfascinantnijih i najznačajnijih turističkih odredišta u svetu. Ovaj istorijski biser nalazi se na severoistoku Afrike, sa obalom duž Crvenog mora na istoku i Sredozemnog mora na severu. Poznat po svojim drevnim piramidama, hramovima, bogatim arheološkim nalazištima i jedinstvenom kulturnom baštinom, Egipat je mesto koje oduzima dah i privlači posetioce iz celog sveta. Osim svojih istorijskih spomenika, Egipat nudi i prelepe plaže duž obale Crvenog mora, živopisne gradove poput Kaira i Luksora, kao i fascinantne pustinjske pejzaže. Svojom misterioznošću, egzotičnošću i bogatom istorijom, Egipat je destinacija koja pruža nezaboravno iskustvo svakom putniku koji ga poseti.

Gde se nalazi egipat

Gde se nalazi egipat

Gde se nalazi egipat

Egipat se nalazi na severoistoku Afrike, Graniči se sa Libijom na zapadu, Sudanom na jugu i Izraelom na severoistoku. Egipat je geografski raznolika zemlja koja obuhvata delove Sahare na zapadu, plodne delte reke Nila na severu, kao i pustinjske i planinske regije duž obala Crvenog mora na istoku. Glavni grad Egipta je Kairo, dok su ostali važni gradovi Luksor, Aleksandrija, Asuan i Hurgada.

Koje je more u egiptu

Ima obalu koja se proteže duž Sredozemnog mora na sjeveru i Crvenog mora na istoku.

Stari egipat

Stari egipat

Stari egipat

 

Stari Egipat je jedna od najfascinantnijih civilizacija u istoriji, koja je cvetala duže od 3000 godina, od oko 3100. godine pre nove ere do 332. godine pre nove ere kada je Egipat osvojen od strane Aleksandra Velikog. Ova drevna civilizacija razvila se duž obala reke Nila u severoistočnoj Africi i ostavila je dubok i neizbrisiv trag u ljudskoj istoriji.

Stari Egipat je poznat po svojoj impresivnoj arhitekturi, uključujući piramide, hramove i grobnice, kao i po bogatoj umetnosti, kulturi, religiji i naučnim dostignućima. Egipćani su razvili složen politički sistem sa faraonima kao vladarima, te su stvorili složene religijske verovanja i obrede, uključujući kultove bogova kao što su Ra, Osiris i Izida.

Pored toga, stari Egipat je poznat po svojoj pismenosti, a egipatski hijeroglifi su jedan od najranijih poznatih sistema pisanja. Ova civilizacija je takođe ostavila nasleđe u oblasti medicine, matematike, astronomije i inženjerstva.

Stari Egipat i danas fascinira ljude širom sveta svojom misterioznošću, veličinom i bogatstvom kulturne baštine koja se očuvala kroz vekove.

Sve Korisne Informacije:

PRIPREMA ZA PUT

Ukoliko odlučite da posetite Egipat i Hurgadu trebalo bi da znate:

✓ za ulazak u Egipat vam je potreban važeći pasoš i viza koja se može kupiti na aerodromu u Hurgadi, po sletanju ( 25 $ po pasošu), ili se može individualno dobiti u Ambasadi Egipta u Beogradu, ulica Andre Nikolića 12, uz potvrdu o putovanju i dve fotografije (12 $ po pasošu). Ovo se odnosi na državljane Srbije a nosioci pasoša ostalih zemalja su dužni da se upoznaju sa viznim režimom svoje države i Egipta.

✓ Putno zdravstveno osiguranje nije obavezno ali ga je preporučljivo imati kako bi izbegli eventualne visoke troškove lekarskih usluga, ukoliko Vam zatrebaju.

VREMENSKA ZONA

Egipat ima drugačiju vremensku zonu, + 2 GMT. Od srpskog lokalnog vremena se razlikuje za jedan sat više, sem u periodu relaska na letnje i zimsko računanje vremena, kao i tokom meseca Ramazana. Datum pomeranja časovnika za jedan sat više ili manje  razlikuje se od našeg.

HURGADA – GRAD

Moderni turistički centar sastavljen od niza atraktivnih hotelskih kompleksa smeštenih duž obale. Među stranim turistima, Hurgada je najpopularnije letovalište u Egiptu na obali Crvenog mora. Sastoji se od starog dela grada -Dahar, centra –Sakale, novog centra urađenog u evropskom stilu sa šetalištem – Memša, južnog dela grada, oblasti Sahl Hašiši dva zaliva- Makadi i Soma Bej.

NOVAC

Nacionalna valuta je egipatska funta, koja je u javnoj upotrebi označena sa l.e. što znači livre égyptienne (izvedeno iz francuskog jezika). Jedna funta se se sastoji od 100 pjastera. Novac možete promeniti u bankama, hotelima, menjačnicama i bankomatima kojih u  entralnom delu grada ima svuda a ukoliko boravite u nekom od zaliva Hurgade menjačke poslove možete obaviti u hotelu.

Za 1 evro dobićete oko 32 egipatskih funti a za 1 dolar oko 30 funti. Hoteli i veće prodavnice prihvataju važnije platne kartice (Visu i , Master Card…) a specifično za Egipat je i to da trgovci uvek zaračunava procenat za naknadu njihovih bankarskih troškova (3-5%), pa se za sve kupovine se preporučuje plaćanje u gotovini.

KLIMA

Ova oblast ima toplu i suvu pustinjsku klimu uz stalni blagi povetarac. Leta su izrazito topla, sa temperaturama višim od 40 stepeni. Zimi temperatura kreće izmedju 18 i 25 stepeni. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa.

Sunce je veoma jako u letnjim mesecima pa se preporučuje oprezno sunčanje, korišćenje preparata za zaštitu kože sa visokim faktorom zaštite i nošenje lagane garderobe od prirodnih materijala, svetlijih boja.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA / VODA

Pre posete Egiptu nije potrebno primati ikakve vakcine. Opekotine od sunca ili dehidratacija mogu se izbeći korišćenjem krema za sunčanje, nošenjem lakše pamučne garderobe, šešira , uz unošenje dosta tečnosti tj. Vode. Zdravstevene ustanove u Egiptu su generalno dbre i preporučujemo toplo da kod sebe imate međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Tekuća voda je bakteriološki i hemijski ispravna i sasvim je bezbedno prati zube ili tuširati se njome, ali za piće treba koristiti isključivo flaširanu vodu. Preporučuje se konzumiranje najmanje 2-3l vode dnevno, pogotovo u letnjim mesecima Najpopularnije flaširane vode su Dassani, Aqua Fina, Baraka, Nestle, Evian za koje je u prodavnicama potrebno izdvojiti od 3-5 egipatskih funti, dok su u hotelu cene u proseku 3 do 4 puta više za flašu od 1,5l. Kod kupovine obavezno voditi računa da svaka boca na sebi ima zaštitni najlon omotač koji obavija plastični zatvarač – što je garancija da je voda ispravna, originalna i pre svega higijenski bezbedna.

Antinal – Lek

Zbog putovanja na drugi kontinent postoji značajna razlika u klimi, kuhinji i temperaturi pa se dešava da određen broj putnika ima manjih stomačnih problema. U tom slučaju savetujemo konzumiranje tableta ANTINAL ili ENTOCID koje možete kupiti u svakoj apoteci po ceni od oko 10 funti. Toplo preporučujemo da ove tablete imate sa sobom tokom putovanja za svaki slučaj. Ukoliko se pak odlučite da tablete kupite pre polaska na put, pravilna zamena ovih lekova na domaćem tržištu jesu Enterofuril od 200 mg kao i aktivni medicinski ugalj. Ipak, imajte u vidu da je egipatska medicina jako napredna a lekovi izuzetno pouzdani i kvalitetni.

Ukoliko Vam ipak zatreba doktor odnosno bilo kakva medicinska pomoć, savetujemo da prvo kontaktirate našeg predstavnika (vodiča) kako bi Vas uputio na doktore koji rade sa polisama putnog zdravstvenog osiguranja izdatim u našoj zemlji, kako bi izbegli bilo kakva dodatna plaćanja na licu mesta i kasnije refudacije, administraciju i nepotrebnu papirologiju. U protivnom Vam se može desiti da lekarske usluge veoma skupo platite.

Hurgada ima nekoliko modernih i veoma dobro opremljenih bolnica a skoro svaki hotel ima dežurnog lekara na poziv. Praksa je da svaka klinika bez obzira na vrstu i vreme intervencije šalje svoje vozilo po vas u hotel koje vas dovodi do klinike u najkraćem roku. Ne zaboravite da u tom slučaju sa sobom imate vaš pasoš i polisu osiguranja.

FREE SHOP

Ukoliko želite da pazarite alkoholna pića ili cigarete u free shop-u važno je znati da je kupovina u ovim objektima moguća samo 48 sati od ulaska u zemlju. Jedan se nalazi free shop na aerodromu, drugi je smešten u starom delu – Sakale a najnoviji u hotelu tržnom centru u okviru hotela Grand na Memši Ukoliko želite da kupite alkohol neophodno je da ponesete vaš pasoš koji ćete pokazati prilikom kupovine a moćićete da kupite maksimalno 3 flaše pića po jednom pasošu. Nakon kupovina običaj je da se broj kupljenih pića upiše u pasoš odmah pored vize, kako bi se sprečila zloupotreba ponovne kupovine.

Najtopliji savet je da se strogo vodi računa da se ne kupuju bilo kakva alkoholna pića van free shop-a jer u 99% slučajeva to nisu originalna uvozna alkoholna pića već vešte kopije sa sumnjivim sadržajem a po prilično niskoj ceni. Ukoliko ipak budete imali potrebu da kupite alkoholno piće imajte na umu da su cene viskija, votke, tekile i sl. Skuplje i po 10 puta nego u free shop-u, sto znači da za jednu flašu morate izdvojiti od 80 pa čak i do 150 evra. U islamskim zemljama ovo je uobičajena stvar koja je vezana za stroge islamske zakone po pitanju konzumiranja i uživanja u alkoholnim pićima.

TELEFON I INTERNET

Za telefoniranje je najpovoljnije koristiti SIM kartice lokalnih mobilnih operatera (Mobinil, Etisalat, Vodafone) koje se mogu kupiti u većini prodavnica po povoljnim cenama. U poslednjih dve godine zbog jako velikog broja turista količina slobodnih sim kartica je malo redukovna pa se može desiti da vam i prilikom ove kupovine (u zvaničnim poslovnicama ova tri mobilna operatera) zatraže i pasoš na uvid. U svim ostalim manjim radnjama uglavnom u Sakali moguće je kupiti novu sim karticu bez ikakvih problema i uobičajena cena za to je oko 50-60 funti sa određenim kreditom na kartici.

Većina hotela ima ima bežični internet čije se korišćenje često plaća po hotelskim tarifama koje nisu jeftine. Savetujemo da nabavite mobilni internet nekog od već pomenutih operatera o daleko pristupačnijim cenama od hotelskih. U praksi se uglavnom uz sim karticu može aktivirati i 3G internet usluga koja košta od 30-60 funti za 2 ili 4 GB podataka za mesec dana. Detaljnija uputsva će vam dati svaki prodavac na licu mesta koji vam može pomoći oko aktiviranja servisa na engleskom jeziku, potrebnih kodova za aktivacije svih dodatnih usluga.

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Električna energije u Egiptu radi na 220V, ali nije loše imati adaptere ili punjače, ukoliko želite da koristite lične tehničke predmete. Ukoliko ste zaboravili punjač, svakako se možete raspitati na recepciji hotela za pomoć.

JEZIK

Zvaničan jezik koji se govori u Egiptu je arapski, ali se, naročito u turističkim mestima, govore i drugi jezici. Poslednjih godina u egipatskim letovalištima možete čuti i po koju srpsku reč.

PREVOZ

Najčešći vid prevoza po Hurgadi je taksi. Vozila plavo narandžaste boje funkcionišu non-stop. Zvanično, taksisti imaju obavezu da naplaćuju po taksimetru, ali u praksi običaj je da se cena vožnje odredi prema usmenom dogovoru pre ulaska u vozilo (od 10 do 25 funti po gradu u zavisnosti od relacije). Za turiste važi pravilo da nikako ne ulazite u vozilo pre nego što ste tačno dogovorili cenu vožnje!

Imajte u vidu da će svaki taksista najpre reći prilično nerealnu cenu vožnje, a na vama je da se upustite u još jednu turistima zabavnu atrakciju – cenkanja tj. Pregovaranja oko cene. Imajte na umu da ovo nije nikakva uvreda, već obavezan ritual i deo folklora pri svakoj kupovini u svim arapskim zemljama.

PLAŽE

Egipat

Ono po čemu je Hurgada poznata su prelepe plaže svetlog peska i toplo, čisto Crveno more, prepuno raznih vrsta korala i morske faune i pustinja u kojoj možete uživati u raznim safari avanturama. Plaže su private ili hotelske ali postoje svega 4 javne plaže u centru Hurgade. Na sve javne plaže se ulaz plaća ali se one i bolje održavaju. Jedna od poznatijih je plaža Dream Beach, preko puta hotela Elysees na početku Memše.

Plaža je klupskog tipa, sa muzikom, health centrom i kafićem. Pored nje odmah je veoma popularna Old Vic plaza u dužini od oko 500 m, vise porodičnog tipa ali je popularna i među mladima jer omogućuje uživanje u raznim vodenim sportovima. Cena ovih plaža se kreće od 50-75 funti za ceo dan i u to je uključena ležaljka, suncobran i peškir.

Na obe plaže postoji kompletan servis za ishranu, uzinu ili uživanje u voću, plačinkama, sladoledima, što se sve naravno dodatno naplaćuje. Na obe plaže sve cene pića i hrane su izražene bez poreza i takse za uslugu (22%). Vodite računa da pri ulasku na plažu iz sigurnosnih razloga ćete morati da pokažete sadržaj vaše torbe I ranca. Ovo podrazumeva I proveru I zabranu unošenja bilo kakve hrane ili pića! Treća plaža je White beach, preko puta hotela Roma kao i plaza odmah pored nje. Manje su kvalitetne sa sadržajem i uslugama a posebno sa kvalitetom plaže I prilaska moru.

Hurgada je odlična destinacija za ronioce I sve ljubitelje najrazličitijih sportova na vodi, poput jedrenja, surfinga, kite-surfinga, snorklinga, itd. Centri morskih sportova i škole ronjenja postoje na svakom koraku. Mnogo turista posećuje Hurgadu zbog kite-surfinga koji je izuzetno popularan a škola I sam centar se nalaze u okviru hotela Magawish. Dok boravite u Hurgadi, preporučujemo da obavezno posetite Rajsko ostrvo i uživate u prelepim koralnim grebenima koji su zakonom zaštićeni. Zbog toga je najstrože zabranjeno vadjenje korala I školjki iz mora I iznošenje iz zemlje (što se ne odnosi na one ugrađene u nakit I kupljene u prodavnicama).

LOKALNO STANOVNIŠTVO

Egipćani su nasmejani, ljubazni i srdačni. Trgovci mogu nekad biti navalentni ali ih se možete lako osloboditi sa osmehom i ljubaznim odbijanjem. Egipat je muslimanska zemlja pa preporučujemo poštovanje islamskih običaja i pravila oblačenja i ponašanja na javnom mestu.

Na svim plažama je najstrože zabranjeno za žene sunčanje u toplesu dok se sva ostala hotelska pravila ponašanja nalaze nacrtana i obašnjena u okviru hotela u kome odsedate (najčešće se ovde misli na pravilo oblačenja tokom večere i to u bolje kategorizovanim hotelima).

Lokalni stanovnici imaju običaj da dobacuju ženama ali ne predstavljaju ozbiljnu pretnju, pogotivo ako im se za to ne da povoda ili provocira. Pušenje na javnim mestima, otvorenim i zatvorenim je dozvoljeno uvek i svugde (izuzev samo ako hotelska pravila ne nalažu drugačije).

NAPOJNICA

Napojnica (bakšiš) se tretira kao znak naklonosti i dobre volje i on se uobičajeno daje svima i svuda. Očekuje za svaku, pa i najmanju uslugu te je zgodno sa sobom imati sitan novac za ovakve prilike. Kovani novac od 1 funte ili 50 pjastri je za ove svrhe najbolje rešenje.

Davanjem bakšiša neretko sebi obezbeđujete i bolju uslugu i servis. U hotelu ili kafiću koji češće posećujete, najčešće uz zagarantovan osmeh domaćina i neskrivenu ljubaznost i nakolonost. Dobar primer za davanje bakšiša jeste na primer ostavljanje na krevetu u hotelskoj sobi. Momku koji nosi vaš prtljag od recepcije do sobe, momcima koji rade na plažnim barovima pa i taksistima.

Možda će vas također zanimati čitanje:

Izvori: Slika 1, Slika 2, Slika 3

Add a Comment

Your email address will not be published.